Férfi a családban

Mikor és mitől érzi magát jól a bőrében manapság egy férfi, miként próbál érvényesülni, hogyan tud megfelelni a családban átélhető szerepeknek? Milyen gondolatok, problémák, örömök foglalkoztatják? Miből sejthetjük meg, és mit tehetünk, ha baj van?
(...)

Tovább olvas

Hagyomány és ünnep a családban

„Apám, nagyapám és én is fontosnak tartjuk az ünnepek nagy családi közösségben való átélését. Ilyenkor mindannyian együtt vagyunk, közösen játszunk, eszünk, beszélgetünk. A konfliktusok ilyenkor elsimulnak, lehetőség van a megbocsátásra is” – mondta egy férfi nemrég egy családterápiás foglalkozáson. De ezeket a mondatokat sokunk ugyanígy elmondhatta volna…
(...)

Tovább olvas

A mártír anya

Mindent maga akar megcsinálni, gürcöl, gondoskodik, éjszakázik, robotol, belebetegszik az idegeskedésbe. Magával alig törődik. Nem lehet segíteni neki, mert nem hagyja: ő erős, ő tökéletes, őt ne sajnálja senki. De közben szenved. Szenved mindattól, amit saját maga vett önként a vállára, és amit senki sem akar észrevenni.
(...)

Tovább olvas

Titkok és tabuk a családban

Minden családnak vannak titkai, amelyek akár generációkon keresztül befolyásolhatják az életüket. A közös családi titok az összetartozás érzését is erősíthetik, de lehet bűntudat, szégyen, illetve hatalom forrása is. A felszínen megnyugvást eredményezhet a zavaró tényező elfedése, ám a családterápiában a titokkal mint megbetegítő tényezővel találkozunk.
(...)

Tovább olvas

Mire jó a családterápia?

A címben szereplő kérdést sokszor teszik fel nekem magánemberek, újságírók, házasságban és azon kívül élők; jogosan, hiszen Magyarországon még aránylag fiatal szakmának számít a család- és párterápia. Külföldön már jó pár éve nagy hatásfokkal működik, az egyik legeredményesebb módszerként alkalmazzák a szakemberek.
(...)

Tovább olvas

Útmutató kamaszokhoz

Egy régi ismerősömmel találkozva, beszélgetés közben rákérdeztem, mi van serdülő lányával. „Rémes! – nagyszájú, szemtelen, kíméletlenül kritikus, rendetlen, alig látom. Néha hadihajó-méretű férficipők terpeszkednek reggel a szobája előtt – szóval teljesen egészséges”– hangzott a válasz.
(...)

Tovább olvas

A nagyi és az unokák

Egy gyermek egészséges fejlődéséhez fontos a nagyszülőkkel való kapcsolat. Tapasztalataikban több generáció élményei sűrűsödnek. Érzéseikben, viselkedésükben, szokásaikban, emlékezetükben sokszor tudattalanul hatással vannak az unokákra, az egész családra.
(...)

Tovább olvas