Kommunikáció a családban

Minden emberi kapcsolat alapja a kommunikáció. Mondanivalónkat, gondolatainkat, érzéseinket, a szavak mellett egész lényünkkel közvetítjük. Amikor két vagy több ember beszélget egymással, messziről láthatóvá válik a kapcsolatuk minősége, intenzitása, hangulata. Ez a kép elárulja, hogy régi ismerősök, esetleg rokonok-e, vagy csak felszínesen ismerik egymást, s hogy barátságosak vagy ellenségesek egymással. (...)

Tovább olvas

Én-Te-Mi: Határok a családban

Amikor egy kisbaba megszületik, édesanyjával nagyon szoros kapcsolatban, szinte egybeolvadva léteznek. Később a fejlődés megkívánja a fokozatos önállósodást, a differenciálódást. Kialakulnak a családtagok közötti határok, amelyek optimális esetben segítik az egyén szuverenitását, s ugyanakkor biztosítják a családtagok közötti együttműködést is.
(...)

Tovább olvas

Családi forgatókönyvek

A családok nagy részében megfigyelhető, hogy esetenként évek óta ismétlődő, állandó párbeszédeket, eseménysorokat játszanak végig. Annak ellenére teszik ezt, hogy mindenki pontosan tudja a kérdéseket és a válaszokat, s hogy mi lesz az adott szituáció kimenetele…
(...)

Tovább olvas

A párkapcsolat fejlődésének szakaszai

Szerelembe esve elképzelhetetlennek tartjuk az életet a párunk nélkül, s akár egyetlen nélküle töltött nap is beláthatatlan távolságnak tűnik. Azután egyszercsak megváltozik a helyzet, s már igényelni kezdjüka külön programokat, ahonnan jó a közös fészekbe hazatérni. Mindez nagyon hasonlít a kisgyermek és anyja viszonyának fejlődésére; olyannyira, hogy egy jó kapcsolat gyógyító hatással lehet a gyermekkori lelki sérülésekre is!
(...)

Tovább olvas

Családi életciklusok

Mi sem természetesebb, mint hogy egy család élete az idők folyamán változik. Nyilvánvaló, hogy másképp viselkedünk kamasz gyermekünkkel, mint egy újszülöttel, s hogy másképp néz ki egy családi ebéd a kisiskolás gyermekekkel, s másképp a felnőtt, fészekből kirepült lányunk vagy fiúnk családjával. Milyen lehetőségeket s milyen nehézségeket tartogatnak számunkra a különböző családi életciklusok?
(...)

Tovább olvas

A családi fejlődés szakaszai

Egy animációs filmben, amit pár éve láttam, az életet akadályfutó pályaként ábrázolták, ahol az emberek hosszabb-rövidebb szakaszokat futnak egyedül, párban vagy családosan, s időnként kisebb-nagyobb palánkokat, vizesárkokat kell átugraniuk. A valóságban nagyon hasonló a helyzet. Az akadályok, amelyeket a rajzfilmben mindenkinek meg kell ugrania ahhoz, hogy tovább tudjon haladni, az egymást követő életszakaszokat szimbolizálják. Az előző életszakasz elhagyása és az újba való átmenet természetes krízisekkel jár. Ezek megoldása révén tudunk a következő időszakban újra kiteljesedni.
(...)

Tovább olvas

Az "elég-jó" szülő

Ha a saját csemeténkről van szó, könnyen megfeledkezünk arról, hogy a szülő is ember – hajlamosak vagyunk magunkat minden helyzetben a gyermek igényeinek alárendelni. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy ezzel jót teszünk: egyre gyakrabban hallható az a meggyőző felismerés, hogy az elég-jó szülő jobb, mint a tökéletes. De vajon mit is jelent elég-jó szülőnek lenni?
(...)

Tovább olvas